A különböző csümölcsök élettani hatásai

Ha valamiért mindig is leküzdhetetlen vágyat éreztél arra, hogy nyaranta a piacon sétálva felvásárold az összes epret, nincs miért szégyellned magad. Mi mással is csillapíthatnád édesség utáni mohó vágyadat ilyenkor, mint egy tál csodaszép eperrel? Mert az eper nem csak egészséges, de még kalóriaszegény is (35 kcal/100 gramm), ezért bárki bátran hódolhat az efféle szenvedélyének. És hogy a gyümölcsök királynőjének fején megszilárdítsuk a koronát, az eper magas víz- és rosttartalma mellett kiváló természetes C-vitamin forrás is egyben.

Szeder
Magas víz- és rosttartalmú nyalánkság, amely rendeget vassal is büszkélkedhet. Egyes kutatások szerint ráadásul hatékony rákmegelőző is egyben. A benne lévő gyümölcssavaknak és C-vitaminnak köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a baktériumok és vírusok ellen is. 100 gramm szederrel együtt csak 30 kalóriát eszel meg.

Görögdinnye/sárgadinnye
Mindkét kerek finomság különösen magas víztartalommal és alacsony kalóriatartalommal bír. Kiválóan hűsítenek és oltják a szomjat a legnagyobb melegben is, mikor a szervezetnek inkább folyadékra van szüksége a nehéz táplálékok helyett. Legjobb, ha salátába keverve, együtt fogyasztod őket. 100 gramm görögdinnye 30, 100 gramm sárgadinnye pedig 40 kalóriát tartalmaz.

Ribizli
Rengeteg C-vitamint, mangánt és magnéziumot tartalmaz, kalóriát viszont szinte semmit (35 kcal/100 gramm). Gyulladás gátló tulajdonsága mellett az emésztést is segíti, ezért gyomorbántalmak esetén is alkalmazhatod természetes segítségként.

Alma
Az új almának ugyan még nincs itt az ideje, de a tavalyi darabok energiatartalma sem nőtt meg október óta. Magas C-vitamin tartalma alacsony kalóriatartalommal párosul (mindössze 30 kcal/100 gramm, mint a dinnyének). Tökéletes kiegészítője lehet bármely gyümölcssalátának, kiválóan laktat és sokáig távol tartja az éhségérzetet.

Meggy és cseresznye
Magas kálium-, valamint A- és B3-vitamin tartalmuk mellett víz- és hashajtó hatásúak is. Cukortartalmuk ugyan magasabb mint a többi idénygyümölcsnek, de még így is csak 50-60 kalóriát tartalmaznak 100 grammonként.

Áfonya
Az alacsony cukor- és kalóriatartalom már-már természetes, de az áfonyát nem is ezért szeretjük igazán. Ez a fanyar ízű gyümölcs egészen sötét színét az antociánoknak köszönheti, mely vegyületek hatékonyan veszik fel a harcot a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. Ha szeretnéd elkerülni a visszerek kialakulását, fogyassz rendszeresen áfonyát!

Example pic