Üdvözlöm a sörös honlapomon


 A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban,kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben.

 Egyiptomban a rabszolgáktól a gazdagokig népszerű ital volt. Ebben az időben árpakenyérből készítették. A kenyeret vízben áztatták el, megerjesztették, majd datolyával vagy datolyalevéllel ízesítették. A késztermék zavaros, darabos ital lett, amelyet szűrve és szűretlenül is fogyasztottak. Általában kőkorsókból szalma- vagy nádszállal szívták ki, a Közel-Keleten elterjedt a szopókás, saját szűrővel ellátott fedeles korsó. Az ókori Egyiptomban a sör valóban folyékony, tartósított kenyér volt és élelmiszerként fogyasztották.

A sörkészítés legrégibb írásos bizonyítéka, a „monument Bleu” Mezopotámiából, az i. e. 3. évezredből származik. A sörkészítést ekkor már törvényben szabályozták. A sörök minőségét biztosító szabályokat Hammurápi törvényoszlopán szabályozták, a babiloniak mézzel és gyümölcssűrítménnyel varázsolták ízesebbé ezt az italt. A szabályok megszegőit súlyosan büntették.

Alapanyagok

Kapcsolodó anyagok

Sörgyártás alapanyagai

Sörös közmondások

-A sör széppé teszi a szomjat.
-Aki okosan tud inni, az élni is tud.
-A sör nem igényel ideológiát, ellenkezőleg, legyőzi azt.
-A máj és a lép között még van helye a sörnek.
-Az angolok előszeretetét a tea iránt csak akkor érti meg az ember, ha megkóstolta már a söreiket.
-A sör olyan, mint a házasság, csak a felbontás után veszed észre, hogy milyet választottál.
-A sör szeretetet igényel, hogy sörré legyen.

Képek

Néhány sörös cimke ízelitőül:

A Köbányi Sörgyár álltal gyártott klasszikusnak számító Bak sör cmkéje, amelynek papír minősége lakozott volt, ami a cimkézőgépek beállítását a szakemberek számára megnehezítette.  A Köbányi Sörgyár álltal gyártott klasszikusnak számító Bak sör cmkéje, amelynek papír minősége lakozott volt, ami a cimkézőgépek beállítását a szakemberek számára megnehezítette. 

 A Köbányi Sörgyár álltal gyártott klasszikusnak számító Világos és Kinizsi sör cmkéje, amelynek papír minősége nem volt lakozott , és ezért a cimkézőgépek beállítását a szakemberek számára megnehezítette. A Köbányi Sörgyár álltal gyártott klasszikusnak számító Világos és Kinizsi sör cmkéje, amelynek papír minősége nem volt lakozott , és ezért a cimkézőgépek beállítását a szakemberek számára megnehezítette.